Psikolog Nedir? Psikolog Ne Yapar?

Bu yazı neler içeriyor?
Bu yazının içerisinde kolayca gezinmek için konu başlıklarına göz atın.

Psikologlar, insanların zihinsel ve davranışsal süreçlerini inceleyen ve bu bilgileri insanların daha iyi yaşamalarına yardımcı olarak kullanan alanında uzmanlaşmış kişilerdir. İnsanların düşünceleri, duyguları ve davranışları arasındaki karmaşık ilişkileri anlayarak insanlara yardımcı olurlar.

Psikologların yaptıkları ve yapmadıkları şeyler nelerdir?

Psikologlar neler yapar?

Psikolojik değerlendirme ve teşhis

Araştırma

Eğitim ve öğretim

Grup terapisi

Adli psikoloji

Spor psikolojisi

Organizasyonel psikoloji

Psikologlar neler yapmaz?

Tıbbi doktor değildir, teşhis koyamaz

İlaç yazamazlar, reçete veremezler

Geleceği tahmin edemezler

Yasal ve etik olmayan herhangi bir konuda yardımcı olamazlar

Samsun Uzman Psikolog Yücel KÖSE

Psikologların yaptıkları şeyler

Psikolog mesleğini icra eden bireylerin meslekleri gereği odaklandıkları farklı noktalar bulunmaktadır. Samsun Psikolojik Danışmanlık Merkezi olarak kliniğimizde meslek etiğine uygun olarak tüm hizmetleri vermekteyiz.

Psikolojik değerlendirme ve teşhis

Psikologların hizmet alanları çeşitli testler ve görüşmeler aracılığıla insanların zihinsel ve duygusal durumlarını değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda yapılan değerlendirmeler, insanların yaşadıkları ve günlük yaşamlarını etkileyen zorlu dönemleri anlamaya yardımcı olur. Böylece danışanlar, gündelik hayatlarını etkileyen psikolojik olaylardan bir uzmanın desteği ile uzaklaşır.

Terapi ve danışmanlık

Hayatın getirdiği problemler, günlük yaşamınızı (iş, okul veya aile) olumsuz yönde etkiliyorsa bir psikolojik destek almalısınız. Psikologlar, psikolojik danışmanlık hizmetini profesyonel olarak sunmaktadırlar. Terapi ve danışmanlık hizmeti, insanların problemlerini daha iyi anlamaları, bu sorunlarla başa çıkmaları için çeşitli mekanizmalar oluşturmaları ve daha sağlıklı bir yaşama sahip olmalarını sağlar.

Araştırma

Psikologların yaptıkları ancak pek bilinmeyen davranışlardan birisi araştırmadır. Ancak psikolojik araştırmalar günlük hayatımızı kolaylaştıracak pek çok sonuca sahiptir. Bu araştırmalarla zihinsel ve davranışlar süreçler araştırılır. Araştırmaların sonucunda insan zihninin nasıl çalıştığına dair bulgular toplanır ve değerlendirilir. Bu bulgular ile psikolojik problemlerin daha etkin bir biçimde tedavi edilmesi sağlanır.

Eğitim ve öğretim

Psikologlar, kliniklerde sundukları staj imkanları ile öğrenciler ve diğer meslektaşlarına mesleki gelişim için fırsat sunmaktadırlar.

Psikologların yapmadıkları şeyler

Samsun Psikolog tarafından sunulan hizmetlerde danışanların yanlış bildikleri bazı bilgiler olabilmektedir. Aşağıda yer alan listede psikologların neler yapmadıklarına detaylıca yer verdik.

Tıp doktoru değildir ve tıbbi teşhis koyamaz

Psikologlar, psikiyatrik hastalıklara dair tedavi veya teşhis gerçekleştiremezler. Bu tür sağlık durumları için bir psikiyatrist ile iletişime geçilmesi gerekmektedir.

İlaç yazamaz veya reçete veremez

Psikologlar, psikiyatrik tedavilerde kullanılmak üzere üretilmiş ilaçları danışanlarına veremez, temin edemez veya bunlar için herhangi bir reçete hazırlayamaz. Bu tür ihtiyaçlara sahip danışanlarını psikiyatristlere yönlendirirler.

Yakınlarına veya tanıdıklarına danışmanlık hizmeti veremezler

Psikologların seansları objektif olarak sürdürmesi gerekmektedir. Bu nedenle psikologlar yakınlarına veya akrabalarına psikolojik danışmanlık hizmeti vermezler.

Kişisel tavsiye veremez, yorumlarda bulunamazlar

Psikologlar hakkında ne çok bilinen yanlışlardan birisi ise tavsiye verdiği veya yorumda bulunduğudur. Psikoterapi hizmetlerinde psikologlar danışanlarının kendi çözümlerini üretmelerine yardımcı olabilecek yönlendirmelerde bulunmazlar.

Danışanlarının bilgilerini paylaşamazlar

Psikoterapi seansları boyunca danışan ile uzman psikolog arasında gerçekleşen tüm görüşmeler gizlilik esasına dayanmaktadır. Bundan dolayı özel durumlar haricinde danışan ile uzman psikolog arasındaki görüşmeler tamamen gizli kalır.

Danışanlarını yargılamaz veya eleştirmez

Danışanların problemlerini anlamak üzerine gerçekleştirilen seanslar tamamen çözüm bulmalarına yönelik gerçekleştirilir. Burada psikoloğun tutumu empatik olarak olayı ele almaktır. Bu da yargılayıcı veya eleştirilsel durumların seanslarda yaşanmayacağı anlamına gelir.

Sorunlar tek seansta çözülemez

Psikolojik problemlerin çözümü görüşmelere dayalıdır ve tek görüşmede çözülemezler. Bunun için psikolog kadar danışanın da emek göstermesi gerekmektedir. Psikologlar, danışanlarıyla birlikte problemlere karşı çözüm üretebilmek için bir planlama oluştururlar.