Ne Zaman Psikoloğa Gitmeliyim?

Bu yazı neler içeriyor?
Bu yazının içerisinde kolayca gezinmek için konu başlıklarına göz atın.

Psikoloğa gitmeniz için pek çok neden olabilir. Eğer psikoloğa ne zaman gitmeniz gerektiğini düşünüyorsanız yazımıza göz atın. Günlük hayatın stresi sizi iş, okul veya aile içerisindeki ilişkilerinizi zedeliyorsa bir uzman görüşü almalısınız.

Ruhsal problemler

Anksiyete ve kaygı bozuklukları

Depresyon

Bipolar bozukluk

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB)

Yeme & beslenme bozukluğu

Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB)

İlişki problemleri

Kişilik bozuklukları

Madde bağımlılığı

Duygusal zorluklar

Duygularınızı yönetmekte zorlanıyorsanız

Kendinizi depresif veya kaygılı hissediyorsanız

Yeme & beslenme bozukluğu

Davranışsal problemler

Uyku problemleri yaşıyorsanız

Yeme problemleri yaşıyorsanız

Öfke kontrol problemleri yaşıyorsanız

Kişisel gelişim

Kendinizi daha iyi tanımak ve geliştirmek istiyorsanız

Potansiyelinizi tam olarak kullanmak istiyorsanız

Hayatınızda daha fazla mutluluk & tatmin istiyorsanız

Samsun Uzman Psikolog İlknur ÇALIŞKAN KÖSE

Psikoloğa gitmek için ruhsal probleminizin olması gerekmez

Samsun Psikolojik Danışmanlık hizmetlerinden yararlanmanız için mutlaka psikolojik bir rahatsızlığınız olması gerekmemektedir. Kişisel gelişim amacıyla da psikolojik danışmanlık hizmeti alınabilir. Kliniğimizde çocuk, genç, yetişkin ve hamilelere yönelik uyguladığımız meditasyon uygulamaları ile sağlıklı bir düşünce yapısına kavuşabilir, kendinizi günlük hayatın stresinden uzaklaştırabilirsiniz.

Psikoloğa gitmeden önce ne yapmalıyım?

Psikoloğa gitmeden önce temelde bir şey yapmanıza gerek yoktur. Psikolojik seansların sürekliliği içerisinde psikolojik danışmanınız sizi yönlendirecektir. Ancak doğru psikoloğu seçmek için bazı tavsiyelerimiz olacaktır.

  • Araştırma yapın: Bölgenizdeki psikologları araştırın ve uzmanlık alanlarını, deneyimlerini ve terapi yaklaşımlarını öğrenin. Uzman Psikolog Yücel KÖSE ve Uzman Psikolog İlknur ÇALIŞKAN KÖSE‘nin özgeçmişlerini inceleyebilirsiniz. Samsun Psikolog olarak bizler, terapiler, testler ve meditasyonlarda danışanlarımıza %100 memnuniyet sunmaktayız.
    • Psikoloğunuzun eğitim ve deneyimine mutlaka göz atın. Psikoloğunuz mutlaka lisans eğitimini psikoloji bölümünde tamamlamış olmalıdır. Klinik psikoloji, gelişim psikolojisi veya sosyal psikoloji gibi alanlarda yüksek lisans veya doktora yapmış olması uzmanlığını arttırmaktadır.
    • Geçmiş yıllara dayanan bir terapi uzmanlığı da psikoloğun seanslardaki tecrübesini etkilemektedir. Bu nedenle deneyimli bir psikologdan psikoterapi almanız tavsiye edilir.
  • Randevu alın: Tercih ettiğiniz psikologdan randevu almak için ilgili psikoloğun web sitesini ziyaret ederek randevu oluşturun. Her psikoloğun web sitesinde Samsun Psikolog Randevu gibi randevu alabileceğiniz sayfalar bulunmaktadır.
  • Görüşmeye gidin: Randevu oluştururken belirlediğiniz gün ve saatte kliniği ziyaret edin. Uzman Psikoloğunuz ile gerçekleştireceğiniz seanslarda yaşadığınız problemleri ve psikologdan beklentilerinizi açıklayın.
  • Terapiye başlayın: İlk seans tanışma seansı olarak gerçekleştirilir. Bu esnada psikoloğunuz sizi tanımak için sorular sorar ve notlar alır. Ardından bir seans programı oluşturulur ve terapi sürecine başlanılır.
    • Psikologların terapi yaklaşımları farklı olabilir. Hangi yaklaşımın size daha uygun olduğunu araştırmanız ve buna göre bir psikolog tercihinde bulunmanız terapilerden en üst düzeyde fayda sağlayabilmeniz için önemlidir.
    • Psikoloğunuzla aranızda iyi bir uyum olması, terapinin başarısı için önemlidir. İlk seansta psikoloğunuz ile uyumunuzu değerlendirmeniz ve rahat hissedip hissetmediğiniz önemlidir. Ancak buna doğrudan ilk seansta karar vermek doğru olmayabilir. Dolayısıyla birkaç seanstan sonra karar vermenizi tavsiye ederiz.

Psikolojik seanslar nasıl geçer?

Psikolojik seanslar temelde giriş, çalışma ve kapanış şeklinde ilerlemektedir. Seanslar; danışanın ruhsal problemlerini çözmesine ve kişisel gelişimini geliştirmesine yardımcı olmak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Seanslar genellikle 45 dakika ile 1 saat arasında gerçekleşir.

  • Giriş
    • Psikolog ile danışan arasında seansın başlangıcı temel alınır.
    • İlk seans değilse danışan giriş aşamasında önceki seanstan bu seansa kadar neler yaşadığını ve neler hissettiğini ele alır.
    • Psikolog ise giriş aşamasında ağırlıklı olarak danışanın yaşadığı bu süreci dinler, aktif olarak not alır. Danışanın kendini daha net bir biçimde ifade edebilmesi için sorular sorarak danışanı dinlediğini ve önemsediğini hissettirir, böylece daha fazla bilgi toplar.
  • Çalışma
    • Çalışma esnasında psikologların kullanadıkları teknikler farklı olabilmektedir. Bu nedenle çalışma esnasında her psikolog ile aynı deneyimi yaşamazsınız.
    • Psikologlar arasında sıklıkla tercih edilen teknikler arasında bilişsel davranışçı terapi (BDT), psikodinamik terapi, aile terapisi, EMDR terapi gibi farklı teknikler yer almaktadır.
    • Psikologlar seans esnasında danışanlarına problem çözme becerilerini geliştirmeyi sağlar. Duygularını yönetmeyi öğretme ve daha sağlıklı ilişkiler kurmasına yardımcı olmasına yardımcı olur.
  • Kapanış
    • Seansın sonunda uzman psikolog ve danışan arasında seansın genel bir özeti gerçekleştirilir ve bir sonraki seansın planlamasını gerçekleştirir.
    • Planlamanın ardından uzman psikolog danışana seansla ilgili herhangi bir sorusu veya endişesi olup olmadığı sorulur. Eğer varsa danışan bunları dile getirir ve psikolog ile görüşme devam eder.