Oyun Terapisi Nedir?

Bu yazı neler içeriyor?
Bu yazının içerisinde kolayca gezinmek için konu başlıklarına göz atın.

Çocuklar için iyileşmenin ve büyümenin oyuncaklar, hayal gücü ve oyunun oluşturduğu özgür ortamın yoluyla gerçekleşmesini sağlayan oyun terapisi, çocuklar için özel olarak tasarlanmış bir psikoterapi yöntemidir.

Basit bir oyun zamanı gibi gözükse de oyun terapisi çok daha derin ve daha hedefe yönelik bir süreçtir. Duygusal ve zihinsel sağlık sorunlarını çözmenin bir yolu olarak çocuğun doğal oyun sevgisinden yararlanılarak gerçekleştirilen bir psikoterapi yöntemidir.

Neden çocuğum oyun terapisi almalıdır? Çocuk psikolojisinde oyun terapisinin önemi

Küçük çocuklar genellikle karmaşık duygularını ve deneyimlerini ifade edecek sözel akıcılıktan yoksundurlar. Kaygılarını, korkularını ya da travma, kayıp veya aile çatışması gibi zor durumların etkilerini ifade etmekte zorlanırlar.

Oyun terapisi, çocukların kendilerini oyun dili aracılığı ile özgürce ifade edebilecekleri güvenli ve destekleyici bir alan sunar. Duygularını ifade etmek, başa çıkma mekanizmaları geliştirmek ve temel yaşam becerilerini geliştirmek için oyuncaklar, çocukların sesi olur; oyun odası ise tuvalleri haline gelir.

Oyun terapisi nasıl gerçekleştirilir & uygulanır?

Oyun terapisi seansı, yetişkinlerle gerçekleştirilen geleneksel terapi seanslarından farklıdır. Oyun terapisti, çeşitli oyuncaklar, sanat malzemeleri, kuklalar, bebekler ve oyunlarla dolu sıcak ve davetkar bir oyun odasında terapiyi gerçekleştirir.

Oyun odasında belirlenmiş kurallar veya belirlenmiş beklentiler bulunmamaktadır. Oyun terapisti, çocuğun rehberliğinde kendisine uygun oyuncakları ve aktiviteleri seçmesine izin verir. Bu, çocuğun güçlenmesini sağlar ve terapi süreci üzerinde sahiplenme duygusu yaratır.

Çocuk oyuna dahil olurken oyun terapisti onun seçimlerini, temalarını ve davranışlarını dikkatle gözlemler. Çocuğun keşfetmesini destekleyecek şekilde oyuna katılabilir ama kontrolü çocuktan devralmaz.

Yetenekli bir oyun terapisti oyun yoluyla şunları yapabilir;

  • Altta yatan sorunları belirler: Oyun terapisti, oyun temalarına dayalı olarak çocuğun duygusal durumunu, düşünce kalıplarını ve kaygıları hakkında fikir edinebilir.
  • Duygusal ifadeyi kolaylaştırır: Oyun, çocukların öfke, üzüntü veya korku gibi zor duygularını güvenli ve kapalı bir ortamda ifade etmelerine olanak tanır.
  • Başa çıkma becerilerini geliştirir: Oyun terapistleri oyun yoluyla gevşeme teknikleri veya problem çözme becerileri gibi yeni başa çıkma mekanizmalarını çocuğa gösterebilir.
  • İletişim ve sosyal becerileri geliştirir: Oyun terapisi, çocukların daha iyi iletişim becerileri geliştirmelerine, empati kurmalarına ve başkalarıyla sağlıklı etkileşim kurmanın yollarını öğretir.
  • Travma süreci: Oyun terapisi, çocukların travmatik deneyimlerini sindirmelerine ve güven duygularını yeniden inşa etmelerine yardımcı olan güçlü bir araçtır.

Oyun terapisinin faydaları

Oyun terapisi çocukların zihinsel ve duygusal refahı için çok sayıda fayda sunar. İşte bazı önemli avantajları:

  • Geliştirilmiş duygusal düzenleme: Çocuklar duygularını daha iyi anlarlar ve onları yönetmenin sağlıklı yollarını öğrenirler.
  • Gelişmiş iletişim becerileri: Oyun terapisi, çocuğun kendisini sözlü ve sözsüz olarak ifade etme yeteneğini geliştirebilir.
  • Davranış sorunlarının azalması: Zorlayıcı davranışların altında yatan nedenleri ele alan oyun terapisi, eyleme geçme veya öfke nöbetlerinin azalmasına yol açabilir.
  • Artan benlik saygısı: Çocuklar, psikoterapi süreci sayesinde daha güçlü bir öz değer ve güven duygusu kazanırlar.
  • Geliştirilmiş sosyal beceriler: Oyun terapisi çocukların empati, işbirliği ve çatışma çözme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.

Oyun terapisinden kimler yararlanabilir?

Oyun terapisi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli zorluklar yaşayan çocuklara fayda sağlayabilecek çok yönlü bir yaklaşımdır:

  • Endişe ve depresyon
  • Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
  • Travma ve istismar
  • Keder ve kayıp
  • Sosyal zorluklar
  • Aile çatışması
  • Gelişimsel gecikmeler

Doğru oyun terapistini bulun

Çocuğunuz için oyun terapisi yapmayı düşünüyorsanız nitelikli ve deneyimli bir terapist bulmanız önemlidir. Ruh sağlığı alanında lisanslı ve Kayıtlı Oyun Terapisti (RPT) gibi oyun terapisinde yeterliliğe sahip bir terapist arayın.

Unutmayın, oyun terapisi ortak bir çabadır. En iyi sonuçlara ulaşmak için terapist, ebeveynler ve çocuk arasındaki açık iletişim çok önemlidir.

Oyun terapisi, keşif ve oyun yoluyla ifade için güvenli bir alan yaratarak çocukların iyileşmesine, büyümesine ve gelişmek için ihtiyaç duydukları duygusal dayanıklılığı oluşturmasına olanak tanır.

Samsun Oyun Terapisti

Samsun Uzman Oyun Terapisti İlknur ÇALIŞKAN KÖSE’den randevu alarak Samsun Flamingo Psikoloji Merkezinde bulunan oyun odamızda, çocuklarınız için güvenli bir ortamda oyun terapisi hizmeti alabilirsiniz.

Samsun Uzman Psikolog İlknur ÇALIŞKAN KÖSE