Çift Terapisi İşe Yarıyor mu? İlişki Danışmanlığının Etkileri

Bu yazı neler içeriyor?
Bu yazının içerisinde kolayca gezinmek için konu başlıklarına göz atın.

Çiftler sürekli birlikteliklerinde sıklıkla ilişkilerini zorlayan zorluklarla karşı karşıya gelebilirler. İletişim sorunları, çözüme kavuşmamış sorunlar ve yaşanılan duygusal kopukluk, çiftlerin kendilerini yalnız hissetmelerine neden olabilir ancak bu çoğu zaman birbirlerine daha sıkı kenetlenmelerini sağlayan güçlü bir bağ oluşturmalarını sağlar. Çift terapisi ise bu tür zorlu zamanlarda çiftler için bir umut kaynağı oluşturur. Çift terapisi ile partnerler, ilişkilerindeki sorunları çözerler ve ilişkilerini yeniden inşa etmek için bir uzman psikologdan yardım alırlar.

Çift terapisi; evlilik ve aile problemleri, iletişim eksikliği, çatışma çözme zorlukları, aldatma, madde bağımlılığı ve mali problemler gibi çeşitli konularda yardımcı olabilir.

İlişki terapisi gerçekten işe yarıyor mu?

Bu sorunun yanıtı aşkta olduğu gibi evet veya hayır gibi basit bir yanıtla verilemez. Çift terapisi, çok ciddi başarı oranlarına sahip bir yöntemdir.

Çiftlerin %70’i memnun
Gottman Enstitüsü’nün araştırmasına göre, çift terapisine katılan çiftlerin %70’i terapiden sonra ilişkilerinde önemli bir gelişme ve iyileşme yaşadıklarını belirtiyor.
Boşanmaktan vazgeçenlerin oranı %30’a yükseldi
Gottman tarafından yapılan bir başka araştırma ise çift terapisine katılan ve boşanmayı düşünen çiftlerin %30’unun bu kararlarından vazgeçtiğini gösteriyor.

Yukarıda yer verdiğimiz istatistikler umut verici ancak çift terapisinin ¨nasıl¨ ve ¨kimin için¨ sorularını daha derinlemesine incelememiz gerekir.

Çift terapisinin gücü

Çift terapisi; ilişkilerdeki fikir ayrılıkları, kavgalar veya çatışmalar için sihirli bir değnek gibi görülebilir, Terapiler, çiftler arasındaki ilişkiyi olumlu yönde etkilediği için çoğu danışan için etkilidir. Aşağıda sizlerle çift terapisinin hangi konularda çiftlere yardımcı olduğunu listeledik;

  • Çiftler arasında gelişmiş iletişim: Aynı zamanda etkili iletişim olarak da tanımlayabileceğimiz bu kavram, sağlıklı tüm ilişkilerin temel yapı taşıdır. Çift terapisinde partnerler, kendilerini açıkça ifade etmeyi ve karşıdakini aktif bir şekilde dinlemeyi öğrenirler. Samsun Uzman Evlilik Terapisti Yücel KÖSE ile gerçekleştireceğiniz terapilerde suçlayıcı dilin ve duygusal patlamaların ötesine geçmeyi öğrenerek empati yaparak yaklaşım sağlamayı uygulayacaksınız. Sürekli olarak ¨ben¨ifadeleri kullanmak yerine karşısınızdakini dinlemek için aktif dinleme tekniklerine sahip olacak ve çiftlerin gerçekten birbirlerini anlayabilecek bakış açılarına sahip olmaları sağlanır.
  • Çatışmaları çözme becerisi: Her ilişkide anlaşmazlıklar yaşanması oldukça normaldir. Ancak çözülemeyen tartışmalar birikerek en küçük sorunu bile bir süre sonra devasa hale getirebilir. Samsun Çift ve Evlilik Terapisi, partnerlerin sağlıklı bir şekilde çatışmaları çözmelerini sağlayacak yöntemlere sahip olmalarını sağlar. Seanslarda, çatışmanın kökenini belirleme, duyguları yapıcı bir şekilde yönetmeyi ve uzlaşmaya yönelik çalışmalara yer verilir. Bu sayede çiftler anlaşmazlıklarını büyük bir çatışma yaşamadan çözebilecek yeteneklere sahip olurlar. Bu aynı zamanda çiftlere sorunları ortak bir şekilde çözebilme ve beraber çalışabilme yetisi kazandırır.
  • Güçlü bağlar: Günlük hayatta karşılaşılan sorunlar zamanla çiftler arasındaki duygusal bağı aşındırabilir. Çift terapisi ise açık iletişimi teşvik ederek çiftler arasındaki duygusal bağı güçlendirmek için birbirlerini gerektiği zamanlarda taktir etmelerini sağlayarak ilişkideki kıvılcımların yeniden alevlenmesini sağlar. Empati ve anlayışı güçlendirmek için terapistler farklı teknikler kullanmaktadırlar. Bu teknikler, çiftler arasındaki duygusal yakınlığı arttırır ve bağı güçlendirir.
  • Kişisel gelişim: İlişkiler iki kişi arasında gerçekleşir ama çift terapisi sadece çiftler arasındaki dinamiklere odaklanmaz. Aynı zamanda her iki çiftin de bireysel gelişimi için de çalışmalar içerir. Terapistiniz, çiftlerin kişisel gelişim ihtiyaçlarını belirleyerek duygusal düzenleme becerileri kazanmasına, kendileri için sağlıklı sınırlar koymasına ve öz farkındalık ile duygusal olarak kendilerini daha sağlam bir temele oturtmalarına yarımcı olur. Çiftlerin kendilerini geliştirmesi sadece daha donanımlı olmalarını sağlamakla kalmaz aynı zamanda ilişkiyi daha sağlıklı bir hale getirir.

Samsun Çift Terapisti Randevu Al

İlişkinizdeki sorunları aşmakta zorlanıyorsanız bugün aile, çift ve ilişki terapisi almaya başlayarak sorunlarınızı aşmaya başlayabilirsiniz. Samsun Uzman Psikolog Yücel KÖSE; aile, çift ve evlilik terapisi konusundaki uzmanlığı ile Samsun Flamingo Psikoloji olarak 4000+ mutlu danışana yüksek memnuniyet oranıyla hizmet vermiştir.

Samsun Uzman Klinik Psikolog Yücel KÖSE

Kimler çift terapisi almalıdır?

Çift terapisi aşağıdakiler dahil olmak üzere ilişkisinde sorun yaşayan çiftler için son derece faydalı bir yöntemdir;

  • Çiftler arasındaki iletişim sorunları: İsteklerinizi ifade etmekte zorlanıyor musunuz veya eşinizin sizi dinlemediğini & anlamadığını mı düşünüyorsunuz? Çift terapisi ile bu tür iletişim sorunlarını geride bırakabilirsiniz.
  • İlişkilerde kronik çatışma & kavga: Anlaşmazlıklarda doz hızla yükseliyorsa ve kalıcı kırgınlıklara neden oluyorsa terapiye katılmak çiftler için çatışma, anlaşamama ve kavga gibi süreçleri sağlıklı bir şekilde çözmelerini sağlar.
  • Evlilikte sadakatsizlik: Sadakatsizliğin sonuçları yıkıcı olabilir. Çift terapisi, açık iletişim, ilişkide güvenin yeniden inşaası ve ileriye dönük olarak birlikteliğe karar verme gibi kararlar vermenize yardımcı olur.
  • Yaşam geçişleri: Ebeveyn olmak, doğum yapmak, kariyer değişiklikleri veya boş yuva sendromu gibi büyük yaşam değişiklikleri, ilişkiler üzerindeki baskıyı arttırabilir. Terapiler ise çiftlerin arasındaki bağı güçlendirmesini sağlar ve bu bağı korumalarına yardımcı olurlar.
  • Boşanmayı düşünmek veya boşanma süreci: Çift terapisi, nihai bir karar vermeden önce çiftlerin uzlaşmaya yönelik tüm yolları keşfetmelerine ve daha sağlıklı bir çift dinamiğine sahip olmalarını sağlar.
  • Temel başlıklar: Evlilik veya aile problemleri, iletişim eksiklikleri, çatışmaları çözme sorunları, aldatma, madde bağımlılığı, geçim problemleri, aile içi şiddet, cinsel problemler ve boşanma & ayrılık düşüncesi

Çift terapisine başlamak: Çift terapisinden beklentileriniz ne olmalıdır?

Eğer bir çift terapisi için randevu almayı düşünüyorsanız sizin için hazırladığımız bu rehber faydalı olabilir;

  • Bir terapist bulun: Çift terapisinde deneyim oldukça önemlidir. Bu nedenle yaşadığınız sorunlara karşı deneyimli bir psikolog bulmanızı tavsiye ederiz. Sizlere online terapi veya yüz yüze terapi hizmetlerimiz hakkında bilgi vermemizi isterseniz Samsun Psikolog Randevu Al sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
  • İlk seans: İlişki geçmişiniz hakkında genel görüşme gerçekleştirilir ve terapistiniz size bu görüşmede seanslardan beklentilerinizi sorar. Bu görüşmede psikoloğunuza soru sormaktan çekinmeyin. Evlilikt terapistinin sorduğu soruları merak ediyorsanız makalemize mutlaka göz atın.
  • Terapi süreci: Çift terapisi seansları genellike 50 dakika sürmektedir. Seanslar genellikle haftada bir defa gerçekleştirilir ancak planlama engeli olan çiftler için iki haftada bir şeklinde de planlama gerçekleştirilebilir. Terapist, çiftin duygusal ifadelerini ortaya çıkartmak için çeşitli sorular sorar ve açık iletişim için rehberlik eder.
  • Kaç seans gerçekleşir: Çift terapisinin kaç seans gerçekleşeceğine dair önceden bir bilgi vermek doğru olmaz. Çiftlerin sorunlarının karmaşıklığına ve bireysel çabalarına bağlı olarak birkaç seansta da sona erebilir veya haftalarca sürebilir. Unutmayın, başarılı bir terapi için her iki partnerin de terapistin yönlendirmelerini aktif olarak uygulaması gerekmektedir.